Tajemství barev - čas na změnu


Barvy jsou mocné a je odborníky prokázáno, že ovlivňují především psychiku.Každá barva evokuje v podvědomí člověka určité pocity, nálady, emoce. Podle barvy oblečení lze poznat aktuální náladu člověka. I barevnost domácností a interiérů může hodně prozradit.

Je lepší vymalovat každou místnost v bytě jinou barvou nebo všechny stejně? Inspirativní je, pokud každá místnost v bytě bude působit jinak. V interiéru je důležité vědět,že výběr barvy dokáže změnit vnímání prostoru i subjektivní pocit tepla. Je třeba se však vyvarovat bezhlavého kopírování trendů,které nekorespondují se zbytkem interiéru.
Pomocí barev lze opticky pracovat i s rozměrem místností. Přirozené rozvrstvení barev vzhledem k orientaci prostoru upřednostňuje světlé barvy u stropů a tmavé na stěnách,v opačném případě mohou barvy vyvolávat pocit propasti. Tmavý strop lze použít jen v případě, že je vysoký a je potřeba jej opticky snížit. Teplé a světlé barvy ve směru shora podněcují dobrou náladu,ze stran oteplují a přibližují,zespodu místnost odlehčují. Studené a tmavé barvy působí shora hrozivě, ze strany studeně, zespoda těžce a stahují.


Téměř vždy však záleží na konkrétních uživatelích,jaké barvy si vyberou a v čem budou oni žít. Výběr je samozřejmě závislý i na životním stylu,duševním rozpoložení,zařízení bytu a dalších okolnostech. Ne vždy lze tedy nabídnout jedinečné a zaručeně správné řešení.
Místnosti na západ, kde bývá v létě příliš horko,osvěží chladnější barva stěn. Pro lepší pocitovou pohodu je možné volit studenější odstíny,v místnostech orientovaných k východu,jihu a jihozápadu,kde sluneční svit pocit chladu eliminuje. Naopak prostory bez přístupu slunce nebo jen s malým obdobím svitu v průběhu dne či severně orientované místnosti rozzáří jasné teplé barvy.
V úvahu je třeba brát i osvětlení, protože každá barva působí jinak za denního světla a jinak při umělém osvětlení. Žárovky teplé barvy ještě více ohřejí, zářivky jim uberou na sytosti.
Barvy lze samozřejmě i kombinovat, ale to už chce cit a kus odvahy. Tón v tónu působí velmi harmonicky,oproti tomu kontrastní prvky místnost oživí. Obecně je jednodušší využívat kontrastu.


Architekti doporučují vybírat živé, jasné a výrazné barvy do místností,ve kterých je život a aktivita -  kuchyň, obývací pokoj nebo pracovna.
Naopak v místnostech, které slouží pro relaxaci a uklidnění,tedy v ložnici a koupelně, se více osvědčují jemnější a studenější odstíny. Dětský pokoj slouží k hraní,učení i ke spaní,a proto by je lepší volit živou barvu, ale v rozumné míře a odstínu.


V čem tedy barvy pomohou?


Bílá:Odděluje ostatní barevné skupiny od sebe neutrální plochou,oživuje a člení. Odráží světlo,opticky zvětšuje prostor a dodává mu vzdušnost. Je vhodná pro skladovací prostory a šatny.

Červená:Je vhodná na menší plochy v moderních interiérech. Velké plochy a syté odstíny mohou vyvolávat úzkost až agresivitu a rychle unavit oči.

Oranžová:Optimistická barva působí dominantně až okázale. Zateplí a rozjasní tmavé místnosti. Vhodné použití do tmavých pokojů,jídelen a společenských místností.

Žlutá:Podporuje komunikaci,zateplí byt,pomáhá odstranit únavu,vyvolává chuť k jídlu a stimuluje myšlení. Hodí se do kuchyně,jídelny,pracovny,dětských pokojů,do prostor s malým množstvím slunečního svitu nebo na severní stranu bytu.

Zelená:Uklidňuje a pomáhá relaxovat. Hodí se do ložnic, pracoven a místností určených k odpočinku. Žlutozelené tóny vyvolávají pocity svěžesti a lehkosti,tóny do modra působí chladně.

Modrá až fialová:Sytě modrá na větší ploše působí těžce až pochmurně. Vhodné jsou kombinace modré s bílou - prostor se opticky zmenší,působí svěže a vytváří klidnou atmosféru. Hodí se do ložnic,koupelen a pracoven. Modrofialová až fialová je vhodná pro slavnostní interiéry.

Růžová:Rozšiřuje prostor a působí svěžím dojmem. Zklidňuje emoce,podporuje vnitřní čistotu. Hodí se do koupelen a do ložnic.

Černá a tmavé odstíny:Vyvarujte se jich - opticky zmenšují prostor a neodráží světlo. Vhodná barva na dekorační prvky,jako jsou polštáře a jednotlivé kusy sedacího nábytku.

Čtěte více
Novinky
SOUTĚŽE
SEZNAM - KONTAKTY - DATOVÁ SCHRÁNKA

SEZNAM - KONTAKTY - DATOVÁ SCHRÁNKA

seznam, telefony. kontakty,datová schránka  

MISTROVSTVÍ SVĚTA V LYŽOVÁNÍ 2015

MISTROVSTVÍ SVĚTA V LYŽOVÁNÍ 2015

MISTROVSTVÍ SVĚTA V BĚŽECKÉM A SJEZDOVÉM LYŽOVÁNÍ ve švédském Klövsjö  

18.MISTROVSTVÍ  ČESKÉ REPUBLIKY V SILNIČNÍ CYKLISTICE ČSMPS - RAČICE 2015

18.MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V SILNIČNÍ CYKLISTICE ČSMPS - RAČICE 2015

Račice  u Roudnice nad Labem je místem pro naše každoroční cyklistické úspěchy.  Letos máme nová želízka v ohni a nové tváře, které doplňují...

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023  

NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

https://www.nadaceterezymaxove.cz/

Speciály
NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

https://www.nadaceterezymaxove.cz/ čtěte hned

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023   čtěte hned

VÁNOČNÍ DÁRKY pro DD společně  VESPOJENÍ z.s. 2022

VÁNOČNÍ DÁRKY pro DD společně VESPOJENÍ z.s. 2022

  https://www.vespojenios.cz/nase-aktivity/cesta-k-detem/stante-se-jeziskem-z-dd-2022 čtěte hned