Koberce hlásí comeback


Po letech s holými podlahami přichází změna. Nejspíš nám začal chybět pocit hebkosti a souladu, který do interiéru dokáže přinést jen koberec. Je barevný, jak chcete, snadno se udržuje a vaše bosé nohy měkce pohladí.

Pomalu a plíživě začala změna už před pár lety, ale teprve letos ji  sledujeme v plné míře. Kobercům holdují slavní bytoví designéři celého světa, byly k vidění na veletrhu ve Frankfurtu a stejně tak jste si jich mohli všimnout v Miláně.

Koberce všech barev i druhů a velikostí využily moderní technologie, zdokonalily své vlastnosti a teď se po letech triumfu jiných podlahových krytin s velkou slávou vracejí. Pro alergiky nebo majitele dlouhosrstých zvířat samozřejmě pořád nejde o ideální krytinu, ale ostatní si jich mohou užít do sytosti.

Nenahraditelný pocit hebkosti

"Podlaha, ať už z jakéhokoli materiálu, by samozřejmě měla být hezká a jednoduchá na údržbu. Pocit z měkkého a příjemného koberce pod bosýma nohama vám ale nikdy nenahradí," popisuje, proč došlo k obratu v trendu, interiérová designérka Ivana Slavíková. Sama říká, že při zařizování interiérů pro její klienty není snad jediný, v němž by koberec nepoužila.
Koberec totiž dokáže prostor jedinečně zateplit a zjemnit. "Osobně si myslím, že jsou jen dalším krokem k návratu zdobnějších interiérů. Všechno začalo před pěti lety s tapetami, teď jsou na řadě koberce a do dvou let nejspíš nastane velký boom textilií, které minimalismus také dost vytlačil."

Jako první se na trhu designových koberců objevily zhruba před čtyřmi lety nopkové povrchy, většinou z čisté vlny. "Na pohled vypadaly krásně, ale na chození moc příjemné nebyly," vzpomíná Slavíková na koberce, jejichž vlákna byla tvarovaná například jako lístky nebo, nejčastěji, jako kratší či delší provázky.

Od hrubších variant se postupem času  přešlo k jemnějším a přírodní materiály nahradila dokonale vybroušená umělá vlákna. "Na rozdíl od starých polyesterových vláken nevržou a dokážou výborně napodobit přírodní materiály, jako je vlna nebo hedvábí, včetně jejich hebkosti, ale bez problémové údržby," vysvětluje designérka Slavíková.

"Se stále se snižujícím počtem hodin, které jsme ochotni věnovat domácnosti, je potřeba, aby se koberce udržovaly co nejsnáze. A přesně to moderní materiály, které stačí vyluxovat a jednou za čas vytepovat, umí."

Kusový, nebo celoplošný?

Zatím se větší oblibě těší spíš kusové koberce, protože se s nimi snadno manipuluje a stejně snadno se i mění. V tmavě vymalované místnosti může barevný koberec vytvořit ohniskový bod pokoje, nebo naopak jen podporovat vyznění jiného kusu vybavení – opticky vypíchne jídelní stůl nebo pocitově vytvoří spolu se stolem a židlí pracovní zónu.

Celoplošné koberce se naopak hodí všude tam, kde by měl být pocit pohodlí a měkkosti jaksi komplexní. "Ložnice bez koberce může být neútulná a příliš jednoduchá. Ale stačí do ní umístit jednobarevný nebo třeba i jemně vzorovaný kousek se středně vysokým vlasem, který se dobře vysává, a hned se v ní změní atmosféra," radí Ivana Slavíková.

Nedoporučuje ovšem příliš kombinovat kusové a celoplošné koberce. "Taková kombinace interiér tříští. Obzvlášť pokud žijete v trochu otevřenějším prostoru, jakých je mezi moderními interiéry většina. Jednotlivé místnosti by na sebe měly naopak plynule navazovat a mluvit jedním jazykem," vysvětluje designérka.

Lepší je proto sladit jen kusové koberce s pěknou podlahou nebo velmi pečlivě volit kombinaci jednotlivých koberců. "Pokud máme například v obývacím pokoji vzorovaný celoplošný koberec, na kterém je mimo jiné řekněme hořčicová barva, můžeme v jídelně umístit pod jídelní stůl kusový koberec stejného odstínu, který ho krásně zvýrazní."

Prosím jeden na míru

Při výběru koberce je nezbytné, aby odpovídal povaze místnosti. Jiný se hodí do minimalistických moderních prostorů, kde je dojem z celého interiéru často potřeba spíš změkčit, jiný do pokoje zařízeného ve zdobnějším, například provensálském stylu. Trefit se přesně do barev a někdy i vzorů ale není jednoduché. Proto firmy přicházejí s možností výroby koberce na míru. Nejde samozřejmě o úplně levnou záležitost, ale investice není o moc vyšší než do běžně prodávaného, kvalitního kusového koberce ze značkového obchodu.

Velkou výhodou je pak absolutní přizpůsobivost. "Vybíráte ze širokého barevného vzorníku a můžete si přesně zvolit, jak vysoký vlas bude koberec mít, jestli půjde o kombinaci s kratším vlasem, takzvanou podsadou, nebo budou všechny stejně dlouhé, jestli se koberec na různých místech různě probarví. A samozřejmě přesnou velikost včetně oválných a nepravidelných tvarů," popisuje designérka Ivana Slavíková.

Do dětského pokoje pak není problém vyrobit koberec s jedním konkrétním vzorem, který si ratolest oblíbila, a do ložnice třeba melírovaný, který vypadá jako kadeřníkem umně udělané vlasové odrosty.

 

Čtěte více
Novinky
SOUTĚŽE
SEZNAM - KONTAKTY - DATOVÁ SCHRÁNKA

SEZNAM - KONTAKTY - DATOVÁ SCHRÁNKA

seznam, telefony. kontakty,datová schránka  

MISTROVSTVÍ SVĚTA V LYŽOVÁNÍ 2015

MISTROVSTVÍ SVĚTA V LYŽOVÁNÍ 2015

MISTROVSTVÍ SVĚTA V BĚŽECKÉM A SJEZDOVÉM LYŽOVÁNÍ ve švédském Klövsjö  

18.MISTROVSTVÍ  ČESKÉ REPUBLIKY V SILNIČNÍ CYKLISTICE ČSMPS - RAČICE 2015

18.MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V SILNIČNÍ CYKLISTICE ČSMPS - RAČICE 2015

Račice  u Roudnice nad Labem je místem pro naše každoroční cyklistické úspěchy.  Letos máme nová želízka v ohni a nové tváře, které doplňují...

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023  

NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

https://www.nadaceterezymaxove.cz/

Speciály
NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

https://www.nadaceterezymaxove.cz/ čtěte hned

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023   čtěte hned

VÁNOČNÍ DÁRKY pro DD společně  VESPOJENÍ z.s. 2022

VÁNOČNÍ DÁRKY pro DD společně VESPOJENÍ z.s. 2022

  https://www.vespojenios.cz/nase-aktivity/cesta-k-detem/stante-se-jeziskem-z-dd-2022 čtěte hned