PROJEKT: VYUŽITÍ MEZINÁRODNÍCH ZKUŠENOSTÍ PRO ZVÝŠENÍ ZAMĚSTNATELNOSTI MLADÝCH OHROŽENÝCH ........


PROJEKT:

 

VYUŽITÍ MEZINÁRODNÍCH ZKUŠENOSTÍ PRO ZVÝŠENÍ ZAMĚSTNATELNOSTI MLADÝCH OHROŽENÝCH NEZAMĚSTNANOSTÍ

 

 

 

 

Projekt, do kterého bylo zapojeno naše zařízení: Dětský domov, ZŠ a Školní jídelna Dolní Lánov vyvrcholí po dvouleté společné práci mezinárodní konferencí v Jamném u Jihlavy Mezinárodní konference ve dnech 22-23.9.2014. se koná pod záštitou radního Kraje Vysočina pro oblast NNO Petra Piňose.

Na konferenci vystoupí spolu s českými odborníky i zahraniční partneři:

Alexandra Sooniste(Estonsko), Lubica Lachká (Slovensko), Claes Erikson (Švédsko) a Joao Pedro Augusto (Portugalsko).

Studijní cesty do zahraničí se odehrály v těchto zemích a termínech:

Estonsko – 22. 4. – 27. 4. 2013

Slovensko – 3. 6. – 7. 6. 2013

Švédsko – 8. 9. – 13. 9. 2013

Portugalsko – 20. 10. – 25. 10. 2013

ESTONSKO

První ze čtyř poznávacích výjezdů s projektem „Využití mezinárodních zkušeností pro zvýšení zaměstnatelnosti mladých ohrožených nezaměstnaností“ se uskutečnil v posledním dubnovém týdnu 2013. Naše 8 členná skupina vycestovala na poznávací cestu do Estonska, zúčastnili se lidé z různých organizací v ČR.

V průběhu týdne jsme navštívili osm různých zařízení:

Odbor sociálních věcí v Tartu; Katolické vzdělávací centrum v Tartu; Maarja School – škola Waldorfského typu pro středně těžké a těžké postižení; vesnici Maaria Küla – chráněné bydlení pro osoby s mentálním postižením; Rehabilitační centrum pro drogově závislé v Sillamäe u Narvy; nízkoprahový Feliciánský Franciscan dům v Narvě; Úřad práce v Tartu a Dětský domov v Tartu. Různé organizace, zajímavé poznatky o práci z jiné země. Dozvěděli jsme se mnoho užitečných informací, které využijeme při naší práci.

 

SLOVENSKO

Druhý ze čtyř vzdělávacích výjezdů s projektem „Využití mezinárodních zkušeností pro zvýšení zaměstnatelnosti mladých ohrožených nezaměstnaností“ byl na Slovensko. V prvním červnovém týdnu jsme navštívili Nitru, Bánskou Bystricu, Černy Balog a Brezno. Celkem jsme navštívili 8 neziskových organizací. Cesta byla velmi inspirativní. Nitranská komunitní nadace podporuje komunitní projekty všech lidí v Nitranském regionu, EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského pestrou nabídku služeb pro neslyšící na celém Slovensku, Domovské vzdělávací centrum Dunajská Lužná n.o. -zde pomáhají mladým lidem po ukončení ústavní výchovy začít žít vlastní život.Animus Apertus n.o. podporuje a pomáhá dívkám po ukončení ústavní výchovy vstoupit do samostatného života. Divadlo z pasáže se svým souborem s lidmi s mentálním postižením bourají hranice předsudků a organizace Zahrada je v jejich činnosti podporuje. Denní komunitní centrum n.o. Čierny Balog poskytuje širokou škálu služeb občanům Černého Balogu a MISERICORDIA n.o. zvyšuje možnosti zaměstnanosti nejen maminkám na mateřské dovolené, ale i dlouhodobě nezaměstnaným v Brezně.

ŠVÉDSKO - studijní návštěva s AMA

V září se uskutečnila třetí studijní návštěva, tentokráte ve Švédsku. Program byl velmi pestrý,měli jsme možnost poznat zajímavé projekty, mnohé z nich nás velmi zaujali.

Navštívili jsme SISU Idrottsutbildarna – Västergötland,jedna z 21 regionálních poboček národní organizace SISU, která podporuje NNO a kluby se zaměřením na sportovní aktivity a vzdělávání, IGU Idriot, Glädje und Utveckling – projekt zaměstnávání lidí se znevýhodněním, Mariedals IK – sportovní klub, ve kterém je i klub pro mláděž, Mpower Hälsoutveckling – organizace, která se zabývá sociálním podnikáním, v letošním roce odstartovala projekt, jehož cílem je propojit NNO v regionu a poskytnout jim pomoc, podporu a know how. Sockerbrukets Ungdomsverksamhet v Lidköping – volnočasový klum pro mladé lidi. NIMBUS – Lidköping – zařízení pro mladé cizinceve věku od 16 let, Vara folkhögskola – jedna ze 150 škol ve Švédsku, která vzdělává osoby starší 18 let; jejím cílem je nabídnout a poskytovat svým studentům bezpečné a příjemné studijní prostředí, které podporuje jejich sebevědomí a sebedůvěru a rozšiřuje jejich vzdělání Socialkontoret – Lysekil – Sociální odbor – problematika náhradní rodinné péče.

PORTUGALSKO

Studijní cesta v PORTUGALSKU s AMA v projektu „Využití mezinárodních zkušeností pro zvýšení zaměstnatelnosti mladých ohrožených nezaměstnaností“ Již čtvrtá cesta za mezinárodním poznáním nás vedla do Portugalska, studijní pobyt se uskutečnil v říjnu 2013. Tento projekt byl neobyčejně zajímavý, inspirativní a pestrý s nevšedními zážitky. Návštěva ve vyloučené lokalitě v organizaci Associacao Cultural Moinho da Juventude pomáhá především obyvatelům této lokality u Lisabonu Cova da Moura, v oblasti sociálně-vzdělávací, sociálně-kulturní, sportovní, sociálně-profesní, sociálně-právní a ekonomických vědomostí a dovedností.

Sociální úroveň udržuje "Centrum pro podporu obyvatel", zde bojují za lepší podmínky bydlení, čistotu a hygienu v okrese, legalizace a legalizaci migrujících obyvatel. Pomoc v oblasti zdraví, žajišťuje vzdělávání a podporuje aktivity v oblasti prevence,snaží se zachovat a podporovat kulturu původu obyvatel. V Alcobacu ve ville Ramadas jsme poznali mezinárodní léčebné terapeutické centrum, které je jedním z nejuznávanějších center v Evropě, specializující se na léčbu závislostí a poruch osobnosti. Klienti od věku 14 let, onemocnění zavislostí, poruchami osobnosti obojího pohlaví /nepřijímají -psychopatické choroby, schizofreniky). Perfektně fungující organizace v Portu – Espaco T – zde je hlavní snahou začlenit vyčleněné do pracovního procesu a vytváření pracovních míst prostřednictvím umění. Nemocné fyzicky nebo duševně, nebo z jakéhokoli jiného důvodu, emočně labilní, drogově závislé, HIV pozitivní, Downův syndrom, psychiatricky postižené pacienty... Organizace Prostor T – v Casa do Caminho jsme se seznámili s činností organizace, která se v co největší míře snaží pomáhat dětem v nouzi,současně pomoci zajistit celkový vývoj dítěte, vpřípadě možnosti obnovit rodinnou atmosféru.Žijí zde děti od 0 do 6 let. V Portu jsme navštívili i organizaci CAIS, prezentující se jako denní multifunkční centrum. Snaží se o integraci, podporu bezdomovců a dalších z vyloučených skupin, ve správě svého volného času.Posláním CAIS je přispět k celkovému zlepšení životních podmínek lidí bez domova. Snaží se pomoci v začlenění lidí do trhu práce, hledat stabilní živobytí.

 

Závěrečné workshopy ( aplikace inovací) v DD Dolní Lánov : 23.-24.9.2014

Ve dnech 23.-24.9.2014 proběhly v našem zařízení workshopy složené z aktivit a specifických inovačních metod získaných na pracovních zahraničních cestách v prvé části projektu.

Vychovatelé některé z těchto aktivit sami vyzkoušeli, převzali metodické listy a společně diskutovali o realizaci a přínosu jednotlivých metod pro děti z našeho zařízení.

Zejména aktivita realizovaná skupinou InMotion - využití inovace „Být užitečný komunitě“, pracovní návyky a pozitivní motivace - děti i dospělé velice zaujala a svojí základní filozofií „být silným, abych byl užitečným“  má jistě pro všechny ohromný potenciál. Nejedná se tedy pouze o trénink a rozvoj těla, ale také mysli – přičemž základním cílem je, aby se člověk ve všech situacích (a především v těch složitých a komplikovaných) dokázal pohybovat klidně a sebejistě. Kromě smysluplné náplně času pro mladé tedy tato aktivita rozvíjí tolik potřebné vlastnosti našich dětí jakou je trpělivost, soustředění, vytrvalost a jasné uvědomění si vlastního já při překonávání překážek. Bohužel v podmínkách DD je tato aktivita těžko realizovatelná, jelikož její pravidelné trénování musí vést pouze ten, kdo jí dokonale rozumí.

Všechny uskutečněné aktivity rozšířily možnosti výchovného působení na děti v DD s cílem rozšířit jejich možnosti a kompetence pro samostatný život po odchodu z DD.

 

http://www.amanno.org

http://www.kous.cz/prirucka-dobre-praxe/d-1455/p1=1015

 

 

Realizátorem projektu je Asociace manažerů absolventů o.s. Projekt je spolufinancován z

prostředků ESF v České republice prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a

zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky.

Čtěte více
Novinky
SOUTĚŽE
SEZNAM - KONTAKTY - DATOVÁ SCHRÁNKA

SEZNAM - KONTAKTY - DATOVÁ SCHRÁNKA

seznam, telefony. kontakty,datová schránka  

MISTROVSTVÍ SVĚTA V LYŽOVÁNÍ 2015

MISTROVSTVÍ SVĚTA V LYŽOVÁNÍ 2015

MISTROVSTVÍ SVĚTA V BĚŽECKÉM A SJEZDOVÉM LYŽOVÁNÍ ve švédském Klövsjö  

18.MISTROVSTVÍ  ČESKÉ REPUBLIKY V SILNIČNÍ CYKLISTICE ČSMPS - RAČICE 2015

18.MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V SILNIČNÍ CYKLISTICE ČSMPS - RAČICE 2015

Račice  u Roudnice nad Labem je místem pro naše každoroční cyklistické úspěchy.  Letos máme nová želízka v ohni a nové tváře, které doplňují...

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023  

NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

https://www.nadaceterezymaxove.cz/

Speciály
NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM

https://www.nadaceterezymaxove.cz/ čtěte hned

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023

DARUJ HRAČKU 2023   čtěte hned

VÁNOČNÍ DÁRKY pro DD společně  VESPOJENÍ z.s. 2022

VÁNOČNÍ DÁRKY pro DD společně VESPOJENÍ z.s. 2022

  https://www.vespojenios.cz/nase-aktivity/cesta-k-detem/stante-se-jeziskem-z-dd-2022 čtěte hned